Alkmaar. – De Stichting Vrienden van het Orgel organiseert op zondagavond 9 oktober een Bachconcert in de Kapelkerk, Laat 80, 1811 EK Alkmaar. Aanvang 19.00 uur. Het concert wordt gegeven door het koor Cappella Alkmaar o.l.v. de cantor-organist van de Haarlemse St. Bavokerk Anton Pauw en de organist Frank van Wijk uit Bergen. Cappella Alkmaar zingt twee motetten van Johann Sebastian Bach: ‘Der Geist hilft unsre Schwachheit auf’ en ‘Lobet den Herren’. Daaromheen speelt organist Frank van Wijk drie grote orgelwerken van dezelfde componist: de Fantasia en Fuga in a BWV 904, de Partita ‘Ach, was soll ich Sünder machen’ en de Toccata in D BWV 912a. Dit bijzondere concert begint om 19.00 uur. Toegang: € 15 / € 12 (donateurs). Kaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar. www.alkmaarorgelstad.nl

De uitvoerenden:

Anton Pauw (Zutphen, 1961) werd in 1991 door de (burgelijke) Gemeente Haarlem benoemd tot kerkelijk organist van de Grote of St. Bavokerk en werd daarmee naast stadsorganist Jos van der Kooy een van de twee vaste bespelers van het Christian Müllerorgel (1738). Hij dirigeert de koren van de Grote en Nieuwe Kerk van Haarlem en hij is ook actief als dirigent van andere vocale ensembles, waaronder Cappella Alkmaar. Anton Pauw componeerde diverse werken voor orgel en koor, waarvan er verscheidene werden uitgegeven. Zijn spel werd vastgelegd op radio, TV en op verschillende CD's.

Cappella Alkmaar is een klein koor dat onder leiding van Anton Pauw regelmatig vocale muziek uitvoert van Johann Sebastian Bach. Zo zongen zij twee jaar geleden de koralen uit Bach’s Grote Orgelmis tijdens een concert in de Grote St. Laurenskerk.

Frank van Wijk (Alkmaar 1964) is actief als docent (orgel, klavecimbel en clavichord), als kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH en de Kapelkerk in Alkmaar) en als uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Hij is nauw betrokken bij de orgelactiviteiten van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Hij maakte cd-opnamen, publiceert over orgelhistorie en werkt momenteel samen met dr. Jan ten Bokum aan een editie van werken van de Nederlandse componist Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), een project van het Muziek Centrum Nederland (MCN), waarvan de eerste uitgaven in 2012 zullen verschijnen.