Nieuw boek van Kees van Houten

in de serie ‘Van Taal tot Klank’

‘J.S. Bach, Johannes-Passion versus Matthäus-Passion’

In februari 2013 zal organist en Bach-onderzoeker Kees van Houten een nieuw boek uitbrengen met bovengenoemde titel.

Het is het achtste boek in de serie ‘Van Taal tot Klank’.

In dit nieuwe boek wordt uitgebreid en diepgaand ingegaan op de muzikale en structurele verschillen tussen de beide Passionen. Uitgangspunt hierbij zijn de totaal van elkaar verschillende theologische benaderingen van het lijdensverhaal door de evangelisten Matteüs en Johannes.

Bach was theologisch grondig geschoold en heeft de typische eigenheden en kenmerken van beide evangelisten optimaal in de muzikale concepten van zijn Passionen tot klinken gebracht.

In het boek komen o.a. aan de orde Bachs voor beide passies geheel eigen keuzes van de koralen en vrije teksten (voor de aria’s, koren etc.). Daarnaast zal worden aangetoond dat Bachs muzikale uitwerking van de Christus-partij en die van de evangelist in beide passies geheel verschillend is. Ook de verschillen tussen de beide openings- en slotkoren zullen diepgaand worden behandeld.

Aparte hoofdstukken zijn gewijd aan de muzikaal overeenkomstige ‘turba’-koren in de Johannes-Passion en aan een nog niet eerder aangetoonde symmetrische totaalstructuur van dit werk.

Het boek telt ongeveer 280 pagina’s en is verlucht met veel

muziekvoorbeelden

U kunt tot 7 februari intekenen op dit boek door overmaking van € 20.- (speciale intekenprijs) + € 3.50 verzendkosten op rek.nr. 1511142 van Kees van Houten, Stapelen 64, 5281 EJ Boxtel. Het boek wordt dan half februari per post toegezonden. Na 7 februari wordt de prijs € 25.- + € 3.50 verzendkosten.

Vergeet niet uw adresgegevens bij de betaling te vermelden!

Kees van Houten

Stapelen 64

5281 EJ Boxtel

Tel. 0411-674641

e-mail: k.vanhouten@home.nl

website: www.keesvanhouten.nl