door Thijs Blom

Dordrecht maakt zich op voor het tweede Bach Festival. Het was twee jaar geleden bedoeld als een eenmalig feestje, maar het werd zo'n succes dat besloten werd om er een tweejaarlijks terugkerend festival van te maken.

Vrijdagavond begint het festival in de Augustijnenkerk met het openingsconcert ‘Bach in alle staten’. Grote namen als Calefaxl en The Swingle Singers maken dan hun opwachting. Artistiek leider Jan Nuchelmans, verantwoordelijk voor de programmering, werkt volgens de succesformule van twee jaar terug: “Bach Puur en Bach Anders, voor elk wat wils dus”.

Luchtige manier

Waar de echte liefhebbers moeten opschieten om kaarten te bemachtigen voor concerten met klinkende namen uit het klassieke genre, kunnen de niet-kenners gratis en op een luchtige manier kennis maken met het werk van de componist. “Zaterdag duiken muzikanten op tussen het winkelend publiek, zondag in tuinen en hofjes”, zegt Nuchelmans.

Masterclass

Op woensdagmiddag kregen leerlingen van muziekschool ToBe in De Munt in Dordrecht van de festivalorganisatie een masterclass door een professioneel topvioliste aangeboden. “En dat doen we tijdens het festival nog eens”, zegt zakelijk leider Kristien Jansen. “Wie weet worden de kinderen zo goed, dat ze ooit op ons festival zullen spelen”.

Het Bach Festival duurt tien dagen en telt 150 activiteiten, waarvan 100 concerten op tal van plaatsen in de stad. Het programma is te vinden op de website www.bachfestivaldordrecht.nl. En ook is er op diverse plaatsen in Dordt een handig programma op binnenzakformaat te krijgen.