door Thiemo Wind

KLASSIEK - Terwijl de herfst zijn laarzen al heeft aangetrokken, zijn klassieke festivals nog aan het nazomeren. De violiste Eva Stegeman organiseert voor de tiende keer het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag (15-22 september). Dordrecht is vanaf tien dagen lang in de ban van Bach (14-23 september). Dit festival presenteert meer dan honderdvijftig concerten en andere activiteiten op vijftig locaties.

Stegeman is voor de jubileumeditie op zoek gegaan naar muziek van Haagse componisten. Ze kon haar hart ophalen in het Nederlands Muziek Instituut, dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd en zo nog eens van een onschatbare waarde kan getuigen. Zodoende klinken naast werken van Vivaldi, Beethoven en Schumann ook composities van Peter van Anrooy, Christian Ernst Graaf, Robert de Roos, Johannes Verhulst, Alexander Voormolen en graaf Unico Wilhelm van Wassenaer.

De jaarlijkse compositiewedstrijd leverde deze keer meer dan veertig nieuwe strijkkwartetten op van jonge toondichters uit heel Europa. Een jury selecteerde drie inzendingen voor de finale van 20 september. Die avond worden de uitverkoren stukken in de Dr Anton Philipszaal gespeeld door het Dudok Kwartet. Dan beleeft ook het Achtste strijkkwartet van Robert de Roos (1907-1976) zijn wereldpremière, in een voltooiing door Leo Samama.

Aanstaande zondagmiddag speelt het programma zich af in Haagse Kamers, waar korte optredens worden verzorgd door jonge talenten. Het publiek kan kiezen uit zes routes die elk langs drie locaties in de binnenstad voeren. Op vrijdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, klinkt kamermuziek in het Vredespaleis. Voor het hele gezin (5+) is er De Nacht Wacht, een familievoorstelling over de nacht. Met een Late Night Concert vol verrassingen wordt het festival op 22 september in de Paleiskerk besloten.

Bachfestival

Het Bachfestival Dordrecht (14-23 september) onderzoekt met wijde blik Bachs betekenis in de 21e eeuw. Net als tijdens de eerste aflevering van twee jaar geleden bevat het programma een vrijzinnige mix van ’Bach puur’ en ’Bach anders’. Zodoende klinkt authentieke barokmuziek naast jazz en wereldmuziek, er is muziektheater, tango, streetdance en zelfs Bach voor skaters. Tot de optredende musici en gezelschappen behoren de Nederlandse Bachvereniging, VocaalLAB, de organist Leo van Doeselaar, de Swingle Singers, La Risonanza, saxofonist Arno Bornkamp en Calefax.

Veel concerten en activiteiten zijn gratis toegankelijk. Aanstaande zaterdag is het winkelgebied van de binnenstad Bachs podium met optredens van ensembles en musici op straat. Zondag zijn het hofjes en pleinen die worden omgetoverd tot openluchtpodia. Tijdens het slotweekeinde openen particulieren, musea en galeries hun deuren voor korte concerten.

Meer info:

www.kamermuziekfestivaldenhaag.nl

www.bachfestivaldordrecht.nl